• Bestanden extern opslaan - welke schijf kies jij?

    Vandaag de dag heb je voor de pc of laptop volop keuze uit externe opslagdragers, zoals een losse harde schijf, usb-stick, geheugenkaart of misschien wel externe ssd. Welke schijf je het best kunt kiezen, is van verschillende factoren afhankelijk. Computer!Totaal loodst je door het keuzeproces!

    Een externe opslagdrager is een prima oplossing voor het geval de interne schijf van jouw pc of laptop volloopt. Bovendien kun je er gemakkelijk back-ups op bewaren en bestanden onderweg meenemen. Vanwege het enorme aanbod van externe opslagdragers is de aanschaf niet bepaald een abc’tje. Heb jij moeite met kiezen en kun je wel wat hulp gebruiken? Hier moet je op letten

    Externe schijf: Veel voor weinig

    Wie veel opslagruimte wenst voor een gunstige prijs, is het best af met een externe harde schijf. Kijk je naar de prijs per gigabyte, dan zijn 3,5inch-schijven het goedkoopst. Bij een nieuw product heb je keuze tussen een opslagcapaciteit van 2 TB tot 10 TB. Een nadeel is wel dat deze schijven altijd netvoeding nodig hebben. Weliswaar is dat gunstig voor de lees- en schrijfsnelheid, maar het kan onhandig zijn om zo’n voedingsblok mee te sjouwen. Externe 3,5inch-schijven zijn dan ook met name geschikt voor gebruik op een vaste locatie. Gelukkig bieden ook externe 2,5inch-schijven tegenwoordig nogal wat opslagruimte. Die hebben voldoende aan voeding via een usb-kabel, zodat je geen stekker met een voedingsblok nodig hebt. Bovendien is het formaat vanwege de 2,5inch-formactor ook iets kleiner. Bij externe 2,5inch-schijven heb je keuze tussen een capaciteit van 500 GB tot en met 5 TB.

    Twee schijven

    Let bij de aanschaf van een externe 3,5inch-schijf goed op. Veel fabrikanten stoppen namelijk twee schijven in een behuizing. Een product met 16 GB opslag bestaat feitelijk uit twee schijven van elk 8 GB. Overigens is daar niets mis mee, maar de behuizing is hierdoor wel ongeveer tweemaal zo groot. Sommige fabrikanten geven in de productnaam gelukkig duidelijk aan dat de behuizing twee schijven bevat, zoals de WD My Book Duo en LaCie 2big Dock.

    Usb-stick: Kleine datadrager voor pc

    Vind je een externe 3,5inch- of 2,5inch-schijf te groot? Met een usb-stick haal je een zeer compacte en schokbestendige opslagdrager in huis. Aangezien iedere pc en laptop usb-poorten bevat, werken usb-sticks probleemloos op ieder systeem. Bedenk wel dat de prijs per gigabyte van een geheugenstick vele malen hoger ligt dan bij een externe harde schijf. Daarentegen schaf je voor een paar euro al een klein stickie met 8 of 16 GB opslag aan, terwijl de goedkoopste schijven beginnen bij enkele tientjes. Overigens bestaan er ook modellen met meer opslagcapaciteit. De grens ligt bij 2 TB maar daar betaal je ook flink voor (zie kader ‘Mega-usb-stick’). Een usb-stick is met name handig wanneer je relatief weinig data onderweg meeneemt, zoals documenten, foto’s of enkele filmpjes. Veel usb-sticks hebben een oogje, zodat je ze simpel bevestigt aan een sleutelbos. Controleer goed op welke wijze de usb-connector is beschermd. Goedkopere producten hebben bijvoorbeeld een dopje dat je gemakkelijk kwijtraakt. Kies je voor een iets duurder exemplaar, dan wordt de usb-connector meestal beschermd door een schuifmechanisme.

    Mega-usb-stick

    Usb-sticks met een capaciteit tot 512 GB zijn tamelijk breed verkrijgbaar. Wens je een exemplaar met nóg meer opslagcapaciteit? De Kingston DataTraveler Ultimate GT is voor zover bekend de enige usb-stick die aan deze eis voldoet. Helaas is het product nogal duur. De 1TB-versie kost rond de 700 euro, terwijl je voor de 2TB-versie zo’n 1.300 euro betaalt.

    Externe ssd: Compact en razendsnel

    Wie snelheid belangrijk vindt en behoorlijk wat gegevens wil opslaan, kiest het best voor een externe ssd. In tegenstelling tot een externe schijf bevat dit opslagmedium geen bewegende onderdelen om data uit te lezen. Alle bestanden staan op chips, waardoor gebruikers ze zeer snel kunnen oproepen. Dat verschil merk je bijvoorbeeld duidelijk wanneer je een besturingssysteem vanaf een externe ssd opstart of zware bestanden opent. Een bijkomend voordeel is dat dit opslagtype zeer compact is en nagenoeg geen geluid produceert. Verder is een externe ssd robuust en slijtvast, waardoor de verwachte levensduur behoorlijk lang is. Nadelen zijn er ook. Deze opslagdrager is behoorlijk aan de prijs en er is vooralsnog nog niet bijster veel keus wat merk betreft. SanDisk, Samsung en WD hebben inmiddels wat van deze producten. De opslagcapaciteit strekt zich uit van 120 GB tot 2 TB.

    Rotatiesnelheid en usb-standaard

    Ook wanneer je niet kiest voor een prijzige externe ssd, let je op de snelheid van het gekozen opslagmedium. Twee specificaties hebben hierbij grote invloed. Kijk ten eerste even naar de usb-standaard. Hoe hoger die is, hoe beter. De meeste usb-sticks en externe schijven ondersteunen usb 3.0, waarbij de maximale doorvoersnelheid in theorie 5 Gbit/s bedraagt. In de praktijk haal je dat overigens nooit. De recente usb3.1-aansluiting verdubbelt deze theoretische doorvoersnelheid, al zijn er momenteel nog weinig producten met deze usb-standaard te koop. Houd er rekening mee dat je op de computer een usb-poort met dezelfde usb-standaard nodig hebt om de hogere doorvoersnelheid te benutten. Bij een usb2.0-poort is de snelheid namelijk beperkt tot maximaal 480 Mbit/s. Dan kun je die snellere schijf wel gewoon aansluiten, maar haal je die hoge snelheid niet.

    Bij externe schijven kun je ook nog op de rotatiesnelheid letten. De roterende lagen (platters) van een harddisk draaien namelijk in de meeste gevallen op een vast toerental. Bij een hogere waarde kunnen de gegevens sneller worden uitgelezen. Mobiele 2,5inch-schijven hebben doorgaans een lagere rotatiesnelheid dan 3,5inch-schijven die draaien op netvoeding. De snelste schijven werken met 7200 rotaties per minuut. De keerzijde van dergelijke producten is wel dat ze meer energie verbruiken en sneller slijten.

    Achter slot en grendel

    Zeker wanneer je een opslagdrager regelmatig onderweg meeneemt, speelt veiligheid een belangrijke rol. De kans op verlies of diefstal is in dat geval groter dan wanneer je een externe schijf alleen maar thuis gebruikt. Om te voorkomen dat privacygevoelige bestanden in verkeerde handen terechtkomen, kun je de bestanden versleutelen. Je kiest dan het best voor een opslagdrager met hardwarematige encryptie. Een speciale chip voert de versleuteling uit, zodat je voor deze taak niet de processor van de computer belast. Via meegeleverde software stel je een sterk wachtwoord in, zodat onbevoegden geen toegang tot de gegevens hebben. Bij het koppelen van de opslagdrager aan een systeem is altijd de juiste sleutel vereist. Veel externe ssd’s beschikken over hardwarematige encryptie, en er zijn ook enkele externe schijven en usb-sticks met deze functie verkrijgbaar. Sommige specifieke schijven hebben een cijfercodeslot en vingerafdrukscanner, maar dergelijke producten zijn wel vrij zeldzaam.

    Robuuste behuizing

    Als je de opslagdrager vaak meeneemt, let dan even goed op de behuizing. Het is uiteraard verleidelijk om voor een goedkope usb-stick of externe schijf te kiezen, maar dan heeft de fabrikant ergens op moeten bezuinigen, en dat is nogal eens op het materiaal. Zo bestaat de buitenkant van budgetschijven uit kunststof dat je veelal kunt indeuken. Dergelijke producten zijn niet voorbereid op val- en stootschade. Kies bij voorkeur voor een exemplaar met een robuustere buitenkant. De luxere modellen hebben meestal een behuizing van aluminium, waardoor je gegevens beter zijn beschermd. Ga je voor maximale zekerheid, dan zijn er ook externe schijven met water-, val- en schokbestendige behuizingen te koop. Kijk maar eens naar de bekende Rugged-lijn van Lacie, waarbij de buitenkant een rubberen laag heeft.

    Toekomstbestendig

    Zoek je een opslagdrager die goed voorbereid is op de toekomst? Kies een externe schijf of ssd met een rappe usb-c-aansluiting. Deze poort is een stuk kleiner dan een traditionele usb-a-ingang. Steeds meer mobiele apparaten zijn voorzien van usb c, zodat je de opslagdrager bijvoorbeeld ook op een geschikte smartphone of tablet kunt aansluiten. Verder is de connector van usb c omkeerbaar, zodat je de kabel niet meer verkeerdom kunt proberen aan te sluiten. Heb je nog geen computer of mobiel apparaat met usb c maar wil je wel nu alvast een opslagdrager met deze aansluiting kopen? Geen zorgen, want fabrikanten leveren meestal een adaptersnoertje mee. Hiermee koppel je het opslagmedium alsnog aan een reguliere usb-poort. Wordt zo’n verloopkabeltje niet meegeleverd, dan kun je dit ook los aanschaffen.

    Sd-kaart

    Een opslagdrager die we in deze keuzehulp onbehandeld laten, is de (micro-)sd-kaart. Hoewel veruit de meeste pc’s en laptops een sd-kaartlezer bevatten, is dit opslagtype voor back-up-doeleinden niet zo interessant. Een geheugenkaart dient vooral als opslagmedium in mobiele apparaten, zoals smartphones en digitale camera’s. De sd-kaartlezer op de computer gebruik je bijvoorbeeld om foto’s en filmpjes van deze mobiele apparaten over te zetten. Hoewel je een sd-kaart ook als mobiel opslagmedium voor je bestanden kunt inzetten, raden we dat af. Geheugenkaarten zijn lang niet zo sterk als usb-sticks en bovendien ligt de prijs per gigabyte doorgaans een stuk hoger.

    Conclusie

    Er bestaan allerlei afwegingen om voor een losse schijf, usb-stick of externe ssd te kiezen, waarbij mobiliteit en opslagcapaciteit natuurlijk een belangrijke rol spelen. Heb je de keuze eenmaal gemaakt, let dan vooral ook op de usb-standaard voor een vlotte bestandsoverdracht. Tot slot is hardwarematige encryptie geen overbodige luxe wanneer je privacygevoelige data onderweg meeneemt. Succes bij het maken van je keuze!

     

    MOTOROLA 82-150612-01 voor Motorola Symbol MC2100 MC2080 MC2180 BTRY-MC21EAB0E Li-ion 2400mAh 3.7V

    ACER AL15A32 voor Acer Aspire E5-522 E5-522G E5-532 E5-532T E5-573 li-ion 37Wh 14.8V

    Slim 19.5V 9.23A laptop adapter voor ASUS AC/DC Adapter FA180PM111 Charger

    DELL T54FJ YKF0M voor Dell E5420 E6420 E6430 E6520 E6530 Li-ion 40Wh/4CELL 14.8V

    BOSE 404600   voor Bose SOUNDLINK I II III Li-ion 2300mah 11.1V/12.4v

    ACDP-100D01 laptop adapter voor Sony Vaio PCGA AC19V4 ACDP-100D01


    Tags Tags: , , , ,
  • Comments

    No comments yet

    Suivre le flux RSS des commentaires


    Add comment

    Name / User name:

    E-mail (optional):

    Website (optional):

    Comment: